Sykefraværarbeid- Ikke bare en nødvendig plikt, men en mulighet for kostnadsbesparelse og investering i ansattes helse

#ansatt #arbeidsglede #arbeidsmiljø #arbeidstaker #leder #mestring #motivasjon Mar 18, 2024

I dagens arbeidsliv er sykefraværsarbeid ikke bare en nødvendig plikt, det er også en potensiell mulighet for kostnadsbesparelse og investering i ansattes trivsel og bedriftens bunnlinje.

Først og fremst er det ingen hemmelighet at et høyt sykefravær er en kostbar realitet for virksomheten. Ifølge Ledernytt kan en ukes sykefravær per ansatt koste bedriften opptil 17 000 kr, basert på en gjennomsnittlig månedslønn på 50 000 kr. Dette er en høy kostnad som bedriftene ikke kan velge å overse. Denne kostnaden er ikke bare økonomisk, den kan også føre til indirekte konsekvenser som redusert produktivitet, økt arbeidsbelastning for andre ansatte, og til og med økt risiko for turnover.

Selv om vi alle streber etter en arbeidsplass uten sykefravær, må vi innse at dette ikke er en realistisk målsetning. Sykdom rammer fra tid til annen, og det er en del av livet. Men selv om vi ikke kan eliminere sykefravær helt, kan vi ta skritt for å minimere det.

Statistikk viser at 35% av alt sykefravær kan helt eller delvis relateres til arbeid. Dette betyr at vi som bedriftsledere har en unik mulighet til å påvirke sykefraværet gjennom å investere i et sunt og trygt arbeidsmiljø.

Dette kan inkludere tiltak som å fremme åpen kommunikasjon, oppmuntre til balanse mellom arbeid og fritid, tilrettelegge for ergonomiske arbeidsforhold, og tilby tilrettelegging og støtte for ansatte som har behov for det.

Aktiviteter som har som mål å øke trivselen eller forbedre de ansattes helse, kan også ha god effekt på arbeidsmiljøet og gi en reduksjon i sykefraværet over tid. Sunnhetsfremmende tiltak som å tilby et treningsrom på arbeidsplassen, eller gi de ansatte mulighet for å trene gratis i arbeidstiden, er tiltak som kan ha positiv innvirkning på de ansattes helse i travle tider. Aktiviteter som fremmer fysisk og mentalt velvære på arbeidsplassen kan ikke bare bidra til å redusere sykefraværet, men også øke ansattes kapasitet, engasjement og lojalitet.

Teambuilding, eller teambyggende aktiviteter som det også kalles, kan ha en positiv innvirkning på trivselen og samholdet hos de ansatte. Et arrangement der bedriftens ledere og ansatte reiser på en utfart utenfor arbeidsplassen, for eksempel en felles weekendtur med faglig innhold kombinert med spennende og sosiale aktiviteter, kan være et positivt bidrag som øker samholdet og trivselen.

Selv om det kan virke som om kostnaden ved å implementere slike tiltak er høy, må vi huske på at dette er en investering i både ansattes trivsel og bedriftens bunnlinje på lang sikt. Ved å redusere sykefraværet, kan vi ikke bare spare kostnader, men også skape et mer produktivt og bærekraftig arbeidsmiljø for alle.

Det er også ingen hemmelighet at det er billigere å jobbe forebyggende med å skape et godt arbeidsmiljø og forhindre et sykefravær, enn å reparere et allerede høyt sykefravær eller dårlig arbeidsmiljø. Faktorer som høy grad av egenkontroll, meningsfylte arbeidsoppgaver, bli sett, respektert og anerkjent for den jobben man utfører, er alle faktorer som kan ha innvirkning på trivselen på arbeidsplassen. Alle trenger å føle seg sett, behøvd og verdsatt, for å trives og ha det bra på jobb. Det er derfor viktig at man som bedriftsleder husker på dette selv i en travel hverdag, og sørger for at de ansatte har en god og meningsfylt hverdag.

Så la oss ta tak i sykefraværsarbeidet som en mulighet til å investere i våre ansatte og vår virksomhet. Ved å prioritere et helsefremmende arbeidsmiljø, kan vi ikke bare redusere kostnader, men også skape en arbeidsplass hvor alle kan trives og lykkes.