
Hvor lenge fungerer det egentlig å "bite tennene sammen"?
May 22, 2025Mange ledere er flinke til å stå i stormen og levere – men til hvilken pris? Når “jeg bare presser meg litt til” blir et mønster, kan det koste mer enn det smaker. Her deler vi noen tanker om hvorfor det er viktig å kjenne egne grenser, og hvordan økt selvinnsikt kan gjøre deg til en tryggere og mer bærekraftig leder.
Vi har alle vært der.
“Jeg må bare komme meg gjennom uka.”
“Det går fint – jeg bare presser meg litt til.”
“Jeg kan ikke tillate meg å stoppe nå.”
Som leder kjenner du kanskje på et ekstra ansvar. Du skal stå støtt, levere resultater, være tilstede for andre – og helst inspirere samtidig. Det er lett å tenke at det bare gjelder å holde ut litt til. Bite tennene sammen og kjøre på.
Men hvor lenge fungerer egentlig denne strategien?
Når vilje overskygger varsel
Mange av lederne jeg møter, har høy vilje og høy kapasitet. De er vant til å ha mange baller i luften og å takle press. Men det som ofte kjennetegner dem, er at de over tid har mistet kontakt med egne behov og varsellamper.
De har lært å ignorere det kroppen og hodet prøver å fortelle. Og det har fungert. En stund.
Helt til det ikke gjør det lenger.
Utbrenthet – et voksende problem blant ledere
Utbrenthet er ikke lenger et sjeldent fenomen. Det er blitt et vanlig problem – også blant ledere. Og kanskje nettopp fordi de er så dedikerte. Fordi de tar ansvar. Fordi de har høy indre drivkraft – og en sterk vilje til å bidra.
Men det å ignorere egne behov over tid, gjør noe med oss. Vi blir slitne. Mister gnisten. Følelsen av mening falmer. Og plutselig handler hverdagen mer om å overleve enn å lede.
Godt lederskap krever selvledelse
Å være en trygg og bærekraftig leder handler ikke bare om å få andre til å yte – men også om å kunne lytte innover og forstå seg selv.
👉 Hva gir deg energi?
👉 Hva tapper deg?
👉 Hvordan reagerer du under press?
👉 Hvilke behov ignorerer du for å være “flink”?
Når du kjenner deg selv bedre, blir det lettere å sette sunne grenser, prioritere klokere og skape et arbeidsmiljø der også andre tør å være hele mennesker.
Tiden for å bremse er før det sier stopp
Det finnes ingen quick fix. Men det finnes hjelp til refleksjon og utvikling. Hos Din Omstilling bruker vi blant annet Jungiansk Type Index (JTI) som et verktøy for økt selvinnsikt og forståelse av egne preferanser, styrker og stressreaksjoner.
Vi hjelper ledere med å se seg selv tydeligere – og finne tilbake til det som skaper motivasjon og bærekraft i lederrollen.
Er dette noe du kjenner deg igjen i?
Hvis du ønsker å finne bedre balanse, ta grep før det går for langt – eller rett og slett bli en mer bevisst og trygg leder –
så kan vi hjelpe deg.
Ta gjerne kontakt for en uforpliktende, hyggelig samtale.